MENTORSTVO

1 na 1

Pravimo, da svet stoji na mladih. Čas je, da jih podpremo v zavedanju, da so oni 100% odgovorni za svoje življenje.

O mentorstvu

Eden izmed večjih izzivov staršev v obdobju najstništva je razumeti in se povezati s svojim otrokom. Kljub temu, da imajo starši močno željo, da bi jih podprli in se jim približali, velikokrat ne vedo, kako se tega lotiti. Tu vstopimo mi, kjer vas in vaše najstnike podpremo. V vseh letih dela z najstniki smo skupaj z njimi odkrili, da včasih potrebujejo pogovor z osebo, ki ni neposredno vpletena v njihova življenja. Cilj mentorstva je, da so najstniki slišani in podprti v tem, karj je njim pomembno.

“Hči je imela težave s samopodobo, s samospoštovanjem in delo z mentorjem je potekalo na način, da je ugotovila, da je sama odgovorna za svoje misli in za svoja dejanja. Preko tedenskih nalog so se marsikdaj spremenili tudi odnosi v družini. Tako smo tudi ostali družinski člani lahko ugotovili, kaj v naši družini ni ok, kaj manjka, kaj moramo poskusiti spremeniti.”

Ker so nas najstniki med delavnico 'Če ne veš, vprašaj' prepoznali kot odrasle osebe, ki jih slišimo, razumemo in podpremo v tem, kar je njim pomembno, se je z njihove strani pojavila želja po individualnih srečanjih ena na ena. Na ta način jim omogočimo, da jih pri njihovih izzivih podpremo individualno. Prednost mentorstva 1 na 1 je tudi, da so najstniki pri tem (največkrat) v varnem okolju doma.

“Sodelovanje z mentorjem mi je bilo všeč, ker sva še za vsako težavo našla mirno rešitev.”
zalife.si - Mentorstvo 1 na 1

Namen mentorstva

Namen mentorstva je podpreti najstnika pri njegovih najbolj perečih izzivih. S podporo mentorja si najstnik ustvari tako imenovano »mapo življenja«, ki mu pomaga (p)ostati kreator svojega življenja, tudi ko se mentorstvo zaključi. S pomočjo mentorstva najstnik postane vodja svojega življenja.

“Začel sem druče gledati na stvari. Napirmer če je nekdo jezen na tebe še ne pomeni da je jezen zaradi tebe. Možno je da ima kakšne družinske težave in na tak način, ki sicer ni O.K. spravlja jezo in nelagodje iz telesa.”

Opis mentorstva

Pred začetkom mentorstva opravimo brezplačen 15-30 minutni pogovor z najstnikom. Namen pogovora je, da izvemo s kakšnimi izzivi se najstnik sooča, mu predstavimo način dela in ga vprašamo, če mu sodelovanje na takšen način ustreza. Mentorstvo se začne takoj, ko si ga najstnik izbere.

“Sodelovanje z mentorji bi priporočila. Mislim, da se otrokom in mladostnikom ni težko odpreti mentorju, ker z njimi komunicira zelo spoštljivo, jih razume, je tudi zabaven in komunikativen.”

Mentorstvo poteka v obliki enournih video klicev enkrat na teden. Na srečanjih preko pogovora odkrijemo področja, na katerih ima najstnik izzive ali težave ter nanje pogledamo iz različnih zornih kotov. Najstnik tako dobi orodja, kako se z izzivi soočiti ne glede na okoliščine.

“Kot prvo nam je otrok lahko končno zaupal kaj vse se je dogajalo v šoli, da smo lahko naredili prave korake k reševanju problemov z učitelji. Nehal je dvomiti vase in opustil prepričanje, da je zguba in iz njega nič ne bo. Mentor mu je dal upanje in moč za reševanje problemov. Na situacijo ni več gledal kot na nekaj kar ni rešljivo. Nehal se je prepuščat malodušju in nemoči. Dvignila se mu je samozavest in moč za reševanje problemov. Ob zbadanju sošolcev se je sedaj uspel zadržati in se umaknit.”

Komu je namenjena delavnica:

Mentorstvo je namenjeno učencem 7.,8. in 9. razreda ter vsem dijakom

Čas trajanja delavnice:

1 uro/teden

Način izvedbe delavnice:

Preko videoklica

Kontaktirajte nas

Komu je namenjeno mentorstvo:

Mentorstvo je namenjeno učencem 7.,8. in 9. razreda ter vsem dijakom

Čas trajanja mentorstva:

1 uro/teden

Način izvedbe mentorstva:

Preko videoklica

Kontaktirajte nas Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

V primeru, da si vaš najstnik želi dodatne podpore v obliki mentorstva, vas vabimo, da nas kontaktirate. Tako se lahko z vašim najstnikom pogovorimo o njegovih izzivih in ga podpremo na nadaljnji poti njegovega življenja.

Podprimo vaše najstnike
© 2023 ZaLife. Vse pravice pridržane.
Design in postavitev: Marino Rosič